To unge hanmutter sat sammen

Her kan der snakkes om marsvinets adfærd, psyke og mentalitet.

Redaktør: Redaktører

Besvar
Anne-MarieK
Helt ny med mutterne
Helt ny med mutterne
Indlæg: 7
Tilmeldt: fre 23. nov 2012 12:43

To unge hanmutter sat sammen

Indlæg af Anne-MarieK » man 26. nov 2012 11:27

Hej,

Tak for et rigtig godt forum! Vi købte vores første mut (Hannibal) i onsdags og har indtil nu fået besvaret alle vores spørgsmål herinde ved blot at læse de mange tråde :-)

Vi købte ham hos en dyrehandler, der sagde, at han er 8 uger gammel. Lørdag morgen virkede han så nedtrykt, at vi gik ned i butikken igen, og købte en kammerat til ham (Manfred), som han i forvejen havde gået sammen med der og som eftersigende skulle være hans bror. Han er også 8 uger :-)
Sammensætningen gik fint. Hannibal talte livligt, da han fik færden af Manfred, men begyndte også at lave den lyd, vi har kunnet finde frem til må være den dominerende brumme lyd. Samtidig gjorde han sig helt lang og flad, mens han skiftevis gik tæt rundt om Manfred samt parrede ham, mens Manfred bare sad helt stille.
Hannibal er noget mindre end Manfred, men det er alligevel ham, der virker til at være den dominerende af de to.
Brummelydende går hver gang over i noget "mutteri", hvorefter Hannibal evt. popcorner og løber lidt rundt, som på os virker til at være glæde.
Allerede i går, søndag, begyndte Manfred også at lave brummelyden samtidig med Hannibal, hvor de går rundt om hinanden og derefter ender op med at "mutte". Umiddelbart virker det mest som om, de "hygger" sig, fordi det for os på ingen måde virker aggressivt og går over i at de "mutter", men...det er her vores spørgsmål starter :)

1. Hvor længe bliver denne "dominans-leg" ved?

2. Da Hannibal er noget mindre, er der så stor chance for, at hele rangordenen kommer til at skulle ændres igen, når Manfred bliver mere tryg og tilpas? Han har jo trods alt kun været her i 2 dage og er stadig ved at vænne sig til os.

3. Nogen gange når vi kommer hen til buret, evt. med hensigten at tage dem op, løber Hannibal hen og sætter sig halvt på Manfred, mens han laver brummelyden - for os virker det næsten som om, at han fortæller os, at han bestemmer, hvad der skal ske. Er dette korrekt? Og i så fald hvad kan vi gøre ved dette for at vise, at vi er alfaerne?
Det skal igen siges, at det foregår stille og roligt og Manfred virker heller ikke påvirket af det, men vi vil bare gerne sørge for at træde i karakter i tide, hvis dette er nødvendigt.

4. Vi forsøgte i går at sætte dem sammen i løbegård, men her valgte vi at tage Hannibal op igen, da han blev ved med at "dominere" og Manfred virkede til blot gerne at ville udforske.

Det skal lige siges, at der er også er masser af tid i buret, hvor de blot spiser, ligger i hver sin ende eller sågar ligger helt tæt og putter, så derfor har vi ikke taget noget af dette som et decideret faresignal.

5. Selvom det på nuværende tidspunkt virker forholdsvis harmonisk i buret, er vi alligevel lidt bekymrede for at skulle lade dem være alene, når man læser om, hvor vildt det kan gå for sig, hvis magtkampen pludselig bryder ud. Hvad gør I, hvis I ikke er hjemme? Og skal vi være bekymrede i forhold til det, vi har beskrevet her?

På forhånd tusind tak for jeres svar!!

Mange hilsner,
Daniel og Anne-Marie

Brugeravatar
Louise9460
Godt igang med mutterne :-)
Godt igang med mutterne :-)
Indlæg: 234
Tilmeldt: fre 24. aug 2012 15:17

Re: To unge hanmutter sat sammen

Indlæg af Louise9460 » man 26. nov 2012 12:53

Tillykke med jeres 2 nye drenge-mutter. :)

Jeg vil lige starte med at understrege, at I på ingen måde kan være "alfaer" overfor jeres marsvin. De har kun rangorden indbyrdes og er fløjtende ligeglade med, hvad I forsøger at bestemme. :wink:

At de går omkring hinanden og brummer og popcorner er ikke hygge, men dominans og diskussion om, hvor skabet skal stå henne. Det er meget normalt, når man sætter to så jævnaldrende hanner sammen, ifølge min erfaring. Så længe de ikke decideret slås og bider hul af hinanden, ville jeg umiddelbart ikke blande mig. Hvor meget plads har de at gå på? Og hvor mange skjul har de?

Anne-MarieK
Helt ny med mutterne
Helt ny med mutterne
Indlæg: 7
Tilmeldt: fre 23. nov 2012 12:43

Re: To unge hanmutter sat sammen

Indlæg af Anne-MarieK » man 26. nov 2012 23:20

Tak for dit hurtige svar, Louise :-)
Æv hvor ærgerligt at høre, at der ikke er noget positiv leg i den opførsel, de har lige nu!

Vi havde købt et bur på ca 100 x 50, som dyrehandleren havde anbefalet, men i dag har vi været ude og købe et nyt bur med 2 etager, som vi håber vil hjælpe.
Vi har endnu ikke købt huse til dem, da vi ikke vil have, at de kan gemme sig for meget, når vi samtidig forsøger at gøre dem tamme.. Men vi ligger til gengæld en masse hø, som de kan skjule sig under. Lyder dette optimalt?

Hvor længe plejer sådanne magtkampe at vare? Og hvornår/hvordan ved man, at risikoen for blodige kampe er overstået?
Hvordan skal vi forholde os til at tage hjemmefra og lade dem være alene? Hvis vi skiller dem ad, når vi ikke er hjemme, går ideen med en burkammerat jo lidt af..

Brugeravatar
Louise9460
Godt igang med mutterne :-)
Godt igang med mutterne :-)
Indlæg: 234
Tilmeldt: fre 24. aug 2012 15:17

Re: To unge hanmutter sat sammen

Indlæg af Louise9460 » tirs 27. nov 2012 08:42

Jeg har to næsten jævnaldrende hanner på knap 5 og knap 6 måneder, som går sammen og har gjort det, siden de var henholdsvis 4 og 7 uger gamle... og de tager sig jævnligt en "brumme-vugge-med-mås-popcorne-tur" stadigvæk. Men det bliver aldrig mere alvorligt end som så (i hvert fald ikke indtil videre), og jeg ser dem også slappe af sammen, spise sammen osv. Så mit gæt er, at I skal forvente, de vil blive ved med at spille op til hinanden med mellemrum. Det må selvfølgelig ikke tage overhånd, så den ene begynder at tabe sig eller lignende pga. stress, men så længe det blot er med mellemrum, og ingen af dem lider nogen skade, så gør det ikke noget. Det er jo naturlig adfærd.

Måske vil det 2 etagers bur hjælpe lidt på det - så kan de jo vælge at være på hver sin etage, hvis de trænger til lidt pause fra hinanden. Men der er selvfølgelig aldrig garantier. Dog er der lavet undersøgelser, som viser, at jo mere plads, des bedre kommer hannerne ud af det med hinanden.

Ang. skjul er det fint, de har hø - såkaldte "carporte" kunne også være en mulighed; der kan grisene gemme sig lidt, men I kan stadigvæk se dem, og de kan heller ikke gemme sig helt væk fra omverdenen.

I øvrigt er der mange grise, som godt kan lide en lækker blød hængekøje. :)

Maria Voigt
Videnspanel
Videnspanel
Indlæg: 206
Tilmeldt: tors 7. apr 2011 22:10
Geografisk sted: København N

Re: To unge hanmutter sat sammen

Indlæg af Maria Voigt » tirs 27. nov 2012 12:04

Du skriver, at Manfred er udforskende i løbegården - også når han er sammen med Hannibal, som viser dominans. At Manfred ikke stopper sin aktivitet og trykker sig flad mod bunden/i et hjørne, ville jeg se som noget positivt.

Når I alligevel har købt et dejligt stort bur, så vil jeg foreslå, at installerer 2 huse (hvis i er nervøse for, at de gemmer sig, så kan i købe/konstruere platforme med fire ben, så de er beskyttet fra oven, men har udsigt til alle sider), 2 madskåle og 2 vandflasker. De vil højest sandsynligt have deres diskussioner alligevel, men det kan måske afhjælpe nogen situationer. Det vigtigste er, at I selv forholder jer rolige, og ikke bliver stressede/bekymrede over deres adfærd. Flokdyr fornemmer stress, og det kan skabe en vagtsomhed, som hurtigt tipper over i en reaktion - fx tænderklapren, som er et signal, hvis effekt hurtigt breder sig til resten af flokken.
Sørg for, at få nogle faste rutiner omkring dyrene - de elsker genkendelsens glæde :) Respekter at dyrene ikke skal forstyrres (tages op), når de udviser dominans overfor hinanden - de skal have lov, at nå til konklusionen på diskussionen :wink:
Som Louise også skriver, så er der situationer, hvor man som ejer har ansvar for, at skille dyrene ad, men hvis dyrene ellers trives, så har de bedst af at være sammen.

Jeg har to hanner gående sammen, og det første år af den yngstes liv, var der godt gang i løbegården (i form af dominans), hver eneste gang de kom derned. Men tiden "legen" varede, blev kortere og kortere, og nu sover de helst op ad hinanden - både i bur og i løbegård :)
Mange hilsener,
Maria Voigt

Anne-MarieK
Helt ny med mutterne
Helt ny med mutterne
Indlæg: 7
Tilmeldt: fre 23. nov 2012 12:43

Re: To unge hanmutter sat sammen

Indlæg af Anne-MarieK » ons 28. nov 2012 13:25

Det var dejligt at læse din beskrivelse af dine to grise, Louise- det lyder nemlig meget som vores :-) De ligger lige så tit og putter sammen, som hver for sig og hvis de bliver forskrækkede, søger de straks hen til hinanden, så de kan sidde helt tæt.. Så vidt vi har kunnet følge med i, føler Manfred sig også lige så berettiget til at spise, som Hannibal, selvom Hannibal i hvert fald én enkelt gang har haft succes med at stjæle en agurk ud af munden på Manfred, hvilket gik ganske uden dramatik :-)
Det vi bare har været så bange for er, at vi hele tiden læser, at så længe der ikke er slåskampe, skal man ikke bekymre sig, men problemet for os har været, at vi ikke ved, om den opførsel de har nu, er et tydeligt tegn på forstadiet til en reel slåskamp og i så fald, om det så kunne bryde ud, mens vi ikke kan "holde vagt" - det du beskriver, gør os dog lidt mere rolige :-)

Vi håber på det bedste :-)

Anne-MarieK
Helt ny med mutterne
Helt ny med mutterne
Indlæg: 7
Tilmeldt: fre 23. nov 2012 12:43

Re: To unge hanmutter sat sammen

Indlæg af Anne-MarieK » ons 28. nov 2012 13:44

Hej Maria,

Tak for dit svar :-)
Vi har forsøgt at forholde os mere roligt og følge dit råd med ikke at sprede nervøsitet til de små :-) Vores ligger også tit op af hinanden og de har 2 af alt (madskåle, vandflasker, grøntskåle og høbunker), så der er aldrig kamp i forbindelse med at de spiser. Nogen gange sidder de også og spiser af samme skål :-)
Vi forsøger at tage det roligt og søger trøst i, at det I andre beskriver som noget positivt, er det vi oplever med vires mutte-unger :-)

Vores store bekymring har været, at vi ikke ved, hvor langt der er fra det brummeri osv de laver nu og så til en reel slåskamp, hvor vi skal gribe ind.. Vi er usikre på, om det kan eskalere i løbet af få sekunder eller om det er en gradvis forværring over noget tid? Derfor har vi været nervøse ved at lade dem være alene, da vi selvfølgelig gerne vil kunne "redde dem", hvis det kommer derud. Og at adskille dem, når vi ikke er hjemme eller sover, synes bi både er synd samt blot at udskyde deres tilvænning til hinanden.

Mange hilsner,
Daniel og Anne-Marie

Karl
Helt ny med mutterne
Helt ny med mutterne
Indlæg: 14
Tilmeldt: tors 25. apr 2013 22:53

Re: To unge hanmutter sat sammen

Indlæg af Karl » lør 4. maj 2013 23:33

Lyder som to rigtig søde mutter. Men lyt ikke altid til dyrehandlerne, jeg vil sige det ville være bedre at undersøge det på nettet eller bøger du føler er gode. Tilykke med mutterne.

Besvar