Mere om C genet

Spørgsmål og svar om racer, farver & genetik.

Redaktør: Redaktører

Besvar
Pavon

Mere om C genet

Indlæg af Pavon »

Forskellen på Buff og Creme

Forskellen på de 2 farver defineres på C genet, som har 5 mulige alleler og for at besværliggøre det endnu mere er de ikke fuldstændig dominante over for hinanden og flere af kombinationerne giver endda den samme farve... måske med lidt mere eller mindre usynlige nuanceforskelle. C genet kan man også kalde '┬Øafblegningsgenet'┬Ø (intensitetsgenet), da det alt efter kombination afbleger den mørke og/eller den lyse farve i større eller mindre grad. Som det er kommet nogen for øre, nedarver afkommet både et gen fra mor og et fra far af hver af alle deres gener, således også af C genet... Var der intet gen (er der altså altid) kunne man skrive det således: _ _ . Den første streg hentyder altså til det ene nedarvede gen og den anden streg til det andet nedarvede gen.... Og så til de 5 C kombinationer:
Den overaltdominerende allel skrives altid med STORT og hedder derfor C. Denne dominerer fuldt over de 4 andre og bevirker at dyret bliver '┬Øfuldfarvet'┬Ø, altså sort og/eller gylden. Om dyret er sort og/eller gylden afhænger af andre gener, som der ikke tages forbehold for her og der tages heller ikke forbehold for Rødøje-genet i denne forklaring. Har man et marsvin, som er gylden eller som har gyldne pletter ved man nu at dette skrives som C og hvis man ikke ved hvilke andre C alleler den bærer på, kan man skrive C _ for at vise at man ikke er sikker på om den er C C. C dyret har forresten helt mørke øjne. Den næste allel i rækken er ck, som skrives med små bogstaver for at fortælle at det er recessivt (over for det store C) og normalt skriver man k'Ôäóet '┬Øophævet'┬Ø, men det er for bøvlet her. Nogle mener at ck slet ikke findes, men når nu det flere steder er beskrevet så godt, så tager jeg det da med :-) ck er det '┬Ømørke'┬Ø afblegningsgen og vil hvis kombinationen er ck ck kun lysne sort en lille smule og gylden noget mere (buff og/eller sort med '┬Ødårlig'┬Ø underfarve). Den næste er cd, som kan kaldes det '┬Ølyse'┬Ø afblegningsgen, som hvis kombinationen er cd cd vil lysne sort noget mere end ck ck, nemlig til mørk sepia og den gyldne vil stadig lysne til buff. Både ck og cd har mørke øjne. Den næste i rækken er cr. Dette gen vil i tilfælde af cr cr fjerne alt gyldent og det er bl.a dette gen som gør gylden agouti til sølvagouti, samtidig gør den sort en anelse lysere, men dette kan, i hvert fald hos sølvagouti, næsten ikke ses med det blotte øje, hvor på en ensfarvet sort vil det kunne give dårlig underfarve. Genet gør også øjnene lysere og de får et rubinagtigt skær og genet kaldes derfor også Ruby eye genet. Den sidste i rækken er himalayagenet, som betegnes ch (og nogle steder ca). Dette gen forhindrer også gylden i at komme til udtryk og derfor kan man ikke lave himalaya i andet end de '┬Ømørke'┬Ø farver. Det var mulighederne og lidt om hvilken indvirkning de har på grisens farver, men dertil kommer jo de forskellige kombinationsmuligheder og nogle af dem vil jeg prøve at sætte op i et skema sammen med en procentsats, for hvor meget farven kommer til udtryk:

Billede

Nu var det jo meningen at dette skulle handle om Creme & Buff og for at forstå det ordenligt er det nok nødvendigt at forstå lidt af ovenstående først ;-) og det er sgi ette nemt, men hvis vi nu tager buff'Ôäóerne først og siger at et dyr med mere end 30 % gylden farve er buff, så kan vi udelukke en del af kombinationerne. 0 % & 100 % er selvfølgelig også udelukket. Tilbage er følgende kombinationer: '┬Øcd cd'┬Ø, '┬Øck cd'┬Ø og '┬Øck ck'┬Ø. Hvis vi så lige tænker os nogle forældre dyr, som ikke har sort på sig, så ved vi ud fra ovenstående at både cd & ck er buff, så parrer man to buff dyr får man buff unger og buff avler altså rent. :-) Går vi over til creme og udelukkelsesmetoden ser kombinationerne ud som følgende: '┬Øcd ch'┬Ø, cd cr'┬Ø, '┬Øck ch'┬Ø og '┬Øck cr'┬Ø. Kigger man nøje efter er det en hel anden slags kombinationer og med en hel anden baggrund. Tager vi den første kombination, kan man se at den ene forældre er (eller i hvert fald har vidergivet) buff og den anden er himalaya (kan være helt hvid afhængig af andre gener end C genet). Næste kombination er også fra en buff og et dyr bærende '┬Øhvid'┬Ø og samme gælder for de resterende kombinationer. Creme vil altså altid være en '┬Økrydsning'┬Ø mellem 2 farver (hvid og buff) og avler derfor ikke selv rent, hvilket vil sige at når man parrer 2 creme kommer der ikke kun creme, men også hvid og/eller buff. Dette er meget svært at forklare og jeg aner selvfølgelig ikke hvor forståeligt det er. Ud over det jeg har skrevet kan der sagtens forekomme ukendte og uafklarede modificationer, som indvirker på de forskellige nuancer, men har man forstået ovenstående vil man i en del tilfælde kunne opklare om man sidder med en buff eller en creme, hvis man vel og mærke kender til dyrets baggrund. En gylden kan jo f.eks godt bære på buff, men den kan ikke alene bære på creme, da der til creme både skal et 'buffgen' og et 'hvidgen' til.

Besvar